Landelijke Werkgroep Duivenoverlast logo
In English
Home
Nieuws
Duiventillen
Duivenoverlast
Contact
Links

Terug naar: 

Jonge postduiven vallen met bosjes uit de lucht

Zwolse Courant, 18 juli 2003

Van een onzer verslaggevers
TIEL/WOUDENBERG - Ongetrainde postduiven vallen rond dit jaargetijde met bosjes uit de lucht. Personeel van dierenambulances en vogelopvangplaatsen ontfermen zich geregeld over de uitgeputte en vaak gewonde dieren.

DuivenmeIkers bekommeren zich meestal niet om hun uitgevallen eigendommen, zo blijkt onder meer uit de overvolle hokken van de dierenambulance in de Betuwe en de Vogelopvang in het Utrechtse Woudenberg. Volgens Helga Rosier van de opvang in Woudenberg is het elk jaar hetzelfde liedje. Zodra het vliegseizoen is begonnen vallen met name honderden jonge, slecht getrainde postduiven ten prooi aan uitputting. 'Ze zijn zo dodelijk vermoeid dat ze niet meer naar huis kunnen vliegen en door het verkeer of een gretige kat gewond raken,' legt ze uit. In Woudenberg worden gemiddeld tien zieke en gewonde postduiven per week binnengebracht.

Het personeel van de dierenambulance in Tiel zit op dit moment met tientallen gevonden postduiven in de maag. 'Ze hebben waarschijnlijk minder aan vluchten deelgenomen en daardoor kunnen ze een lange vlucht niet aan,' vertelt Jenny Fliermans van de dierenambulance. 'Als ze het overleven, lappen we ze op. Maar een groot aantal gaat dood.'

RINGETJE

Ook dierenambulance Midden-Betuwe (regio Elst) is overstelpt met gemankeerde postduiven. In de vogelopvang in Tiel zitten er momenteel vierhonderd, meldt Jos Pluim. Hoewel de eigenaren van postduiven via gegevens op een ringetje aan een poot makkelijk zijn te traceren, weigeren de meeste duivenmelkers hun zieke beestjes op te halen. Fliermans en Rosier vinden dat schandalig. 'Dat is toch misdadig', zegt Fliermans. Ze denkt dat de duivenmelkers geen zin hebben de kosten van een dierenarts te vergoeden. 'Stop 'm maar in de soep', krijgt ze vaak te horen.

De landelijke Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO), gevestigd in Veenendaal, schrikt van de laksheid en onverschilligheid van de eigenaren. 'Ze zijn gebonden aan de regels van de NPO en zijn verplicht zich te melden als de vogelopvang daarom vraagt', zegt NPO-woordvoerdster Carmen van Schaik.

Volgens haar ligt het aantal verloren duiven aanzienlijk hoger dan voorgaande jaren. Zij wijt dat inderdaad aan slechte training.

Terug naa:

 

 

 

2003-2007 Landelijke Werkgroep Duivenoverlast

Laatst gewijzigd: Q4 2006